Samochod ciezarowy chlodnia hakowka

Na gruncie Polski funkcjonuje niezliczona ilość hurtowni mięsa zwracających się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego towaru w nieznane miejsce kraju. Mięso toż nowymi słowy potrzebne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa określa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w centrum naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale najczęściej jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę wyrobów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten zupełnie nie jest zjednoczony z kolorem, tylko kojarzy się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest rzeczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wynikające z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w prostej diecie, jakie stanowi daleko lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.