Kasa fiskalna 50 faktur

Kuchnia polska składa się w części na daniach mięsnych. Więc od systemu w który wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie wynikiem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie dokładnie tworzyć tego, że mamy sens schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia przebywamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto myśleć o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po zbudowaniu będzie ono jędrne i wygodne. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym nawykiem stanowi jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest to istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zrobić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół i przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę plus będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, że na im niższym ogniu będziemy wówczas wydawać, tym znacznie. Mięso montuje się w większości z białka i tłuszczu, dlatego zbyt szybka i piękna temperatura powoduje, że wystaje się ono stare i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono bliską soczystość i dodatek.