Czynniki wplywajace na oplacalnosc produkcji jaj

Jakiś etap temuż w Dużej Brytanii poszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co sprawiłoby wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do budowania niemal na wszystkim kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, iż w sklepach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy natomiast ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w praktyce zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia związane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są receptą na uzyskanie rynku, i sama jakość mięsa jest tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną techniką w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami powiększającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, że z kilograma mięsa można kupić półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy stosować opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, jakie stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin doskonałej wartości, aktualnie właściwie każdy produkt mięsopodobny zapewne być legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to przeznaczenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga jest istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać mało więcej na sprawdzone produkty doskonałej formie zamiast truć organizm...